اساسنامه دارالتبلیغ

بسم الله الرحمان الرحیم

اساسنامه مؤسسه خیریه تعلیماتی و تحقیقاتی علمی و دینی دارالتبلیغ اسلامی قم

فصل اول– اسم-موضوع-مرکز و نشانی – مدت – دارایی-موسسین و طرز انتخاب آنها

ماده1اسم مؤسسه ” مؤسسه خیریه تعلیماتی و تحقیقات علمی و دینی دارالتبلیغ اسلامی قم” است که بطور خلاصه ” دارالتبلیغ اسلامی قم ” نامیده می شود.
ماده2موضوع مؤسسه – منظور از تشکیل دارالتبلیغ اجرای اموری است که ذیلا شرح داده  می شود:
الف – احداث مسجد و رواق خطابه های مذهبی جهت ایراد سخنرانی های دینی و علمی و اخلاقی و همچنین ترویج و نشر تعالیم عالیه و تشریح اهداف مقدسه دین مبین اسلام.
ب – تأسیس مراکز تحقیقاتی و تربیتی اسلامی.
ج – تأسیس مراکز تحقیقاتی علمی اسلامی.
د – انجام امور خیریه و مساعدتهای لازم به سایر مؤسسات تعلیماتی اسلامی و انجام خدمات بهداشتی.
هـ – اجرا و انجام عملیات اقتصادی برای بسط و توسعه منظور و موضوع مؤسسه از قبیل تهیه مستغلات و عملیات کشاورزی (در صورتیکه باغات و یا اراضی مزروعی از طرف مؤسسین یا اشخاص و مؤسسات دیگر به این مؤسسه واگذار و به هر عنوان و جهات قانونی منتقل شود) و همچنین عملیات دیگری که برای پیشرفت یا تأمین مخارج جاری آن ایجاد درآمد مشروع نماید و از آن محل مخارج جاری مؤسسه تأمین شود.
و – اداره نمودن و حفظ و تعمیر تأسیسات مذکور در این اساسنامه و سایر مؤسساتی که برای انجام امور خیریه و دینی تأسیس شده و مؤسسین یا واقفین آنها اداره هر یک از آنها را به این مؤسسه محول نمایند.
ز – نشر مطبوعات دینی اعم از روزنامه و مجله و سالنامه و کتاب با توجه به قوانین مطبوعاتی کشور.

موضوع و هدف مؤسسه دارالتبلیغ لایتغیر خواهد بود و هیچوقت و در هیچ زمانی نباید تغییر و تبدیل در آن داده شود و مؤسسین و جانشینان آنها نیز حق تغییر آن را ندارند.

تبصره این مؤسسه به هیچ وجه در امور سیاسی مداخله نخواهد داشت.

ماده3 مرکز و نشانی – مرکز دارالتبلیغ در قم خواهد بود و نشانی آن، خیابان ارم، چهارراه بیمارستان قرار دارد.

ماده4 مدت – ادامه فعالیت این مؤسسه خیریه دینی و مذهبی و تعلیماتی و تحقیقاتی محدود بر زمان معینی نیست و اجرای مقررات و عملیات آن تعطیل ناپذیر خواهد بود.

ماده 5دارائی – دارائی و مایملک دارالتبلیغ اعم از اموال منقول و غیر منقول در حال حاضر بالغ بر 10 میلیون ریال می باشد و بر طبق تراز نامه که در دفاتر معتبر و مؤسسه ثبت خواهد شد جزئیات آن منعکس است. ضمنا اموال غیر منقول مؤسسه عبارتند از ششدانگ مهمانخانه سابق ارم پلاک شماره 13 فرعی از 601 اصلی بخش 1 قم و یکدست تلفن بشماره 233 با دوکنتور برق با ساختمانهای احداثی و تاسیسات منصوبه می باشد.

تبصره 1- کلیه وجوه و اموال منقول و غیر منقول که بعدا از طرف موسسه و هئیت مدیره و اشخاص نیکوکار و موسسات خیریه دیگر برای تامین منظور و موضوع این موسسه به هر ترتیب و صورتیکه به دارالتبلیغ واگذار و منتقل گردد، ملک طلق دارالتبلیغ بوده و بایستی بر طبق مقررات این اساسنامه برای پیشرفت و اجرای مقاصد موسسه اختصاص داده شود.

تبصره2- اموالی که به موسسه تعلق دارد، إلی الأبد غیر قابل انتقال خواهد بود و فقط می توان از منافع و فوائد آنها به نفع موسسه استفاده کرد، مگر با نظر و تصویب هیئت مدیره و با مراعات کلیه مواد این اساسنامه.

ماده6– مؤسسین و طرز انتخاب جانشینان آنها – اعضاء هیئت مؤسسین دارالتبلیغ عبارتند از :
1- حضرت آیة الله العظمی سید محمدکاظم شریعتمداری؛ دارنده شناشنامه شماره 4344 صادره از قم.
2- آقای حاج اسماعیل سیغارفروش قدیم؛ به شناسنامه شماره 28292 صادره از تبریز.
3- آقای میر جلیل منیبی؛ به شناسنامه شماره 34376 صادره از تبریز.
که در اولین جلسه مجمع مؤسسین موجودیت و رسمیت خود و مؤسه را اعلام مینمایند.

هریک از اعضای فعلی هئیت مؤسسین مکلفند در زمان حیات خود، یک نفر از اشخاص مسلمان متدین و مورد اعتماد را که مذهب حقه اثنی عشریه و دارای مذهب جعفری باشد جهت جانشینی خود برای بعد از حیات با تصویب اکثریت اعضای هیئت موسسین به موسسه معرفی نمایند که در صورت فوت او بلافاصله عضو مذکور به جانشینی متوفی به عنوان عضو موسس انجام وظیفه نماید. همچنین هرکس بعدا به سمت عضو موسس وارد دارالتبلیغ می شود باید جانشین خود را به ترتیب مذکور معین نماید، بطوریکه تکالیف مقرر در این اساسنامه إلی الأبد به ترتیب مقرر ایجاد اکثریت در مجمع مؤسسین انجام و مؤسسه به نحو مطلوب و موافق نیت مؤسسین اولیه اداره شود.

در صورتیکه هر یک از موسسین در زمان حیات خود از تعیین و معرفی جانشین و یا از ادامه همکاری به هرصورتی خودداری نمود، تعیین جانشین واجد شرایط مورد اعتماد چنین عضو موسس، بعهده مجمع موسسین خواهد بود که با اکثریت آراء شخص واجد شرایط و مورد اعتماد خود را انتخاب و بعنوان عضو موسس وارد موسسه خواهند کرد.

چنانچه به هر علتی انجام این امر برای بقیه اعضاء مقدور نباشد، هر یک مکلفند از بین مراجع روحانی مذهب تشیع که مشهور به عدالت و فضیلت و تقوی بوده و مورد اعتماد و وثوق قاطبه شیعیان باشند به تعداد اعضای متوفی با ممتنع برای جانشینی آنها و تشکیل فوری جلسات مجمع مؤسسین دعوت کنند.

برای تعیین راه حل و اداره موسسه در صورتیکه هیچیک از اعضاء موسس موجود نبود و یا در صورت حیات حاضر به انجام وظیفه و حضور در جلسات هئیت مؤسس نباشند از تاریخ ثبت موسسه در ظرف 3 سال به هیئت مؤسس اختیار داده می شود که برای رفع این مشکل طریق عملی و قابل اجراء که منافع موسسه را حفظ نماید با رعایت تمام شرایط مذکور در این اساسنامه پیدا نموده و پس از تصویب اکثریت به عنوان تبصره الحاقی به این ماده ثبت نمایند.

تبصره1- در صورتیکه اکثریت هیئت مؤسس تشخیص دهد عضو جانشین منتخب از طرف عضو موسس فاقد صلاحیت اخلاقی و دینی است و یا عضو انتخابی از طرف مجمع موسسین و یا خدای ناکرده یکی از اعضاء موسس تغییر عقیده و رویه داده و مشهور به فساد اخلاقی و بی دینی و فاقد صفات مذکور این ماده گردیده، هیئت موسس می تواند با اکثریت آراء او را معزول و شخص دیگری را که واجد شرایط و مورد اعتماد باشد با اکثریت آراء بجای او انتخاب و به موسسه معرفی نماید.

تبصره2- استنکلاف یا عدم حضور عضو متمنع بقصد استنکاف در جلسه مجمع عمومی موسسین وقتی محرز می شود که این امر کتبا از طرف چنین عضوی به موسه اعلام شده باشد یا مراتب امتناع و استنکاف او کتبا از طرف اعضاء حاضر به نشانی و اقامتگاه قانونی او ابلاغ گردد. در هر حال اظهار تمایل بعدی چنین عضوی برای ادامه همکاری کافی بوده و با واجد بودن صفات و شرایط لازم مذکر در این اساسنامه میتواند مجددا با انجام وظیفه خود در موسه ادامه دهد. چنانچه عضوی بجای او تعیین شده باشد بخودی خود منغزل خواهد بود .

تبصره3- مراجع مذکور در این ماده پس از انتخاب می تواند شخصا در جلسات حاضر شود و یا نمایندگان تام الاختیار مورد اعتماد خود را تا کتبا به موسسه معرفی کند تا بر طبق مقررات اساسنامه انجام وظیفه نماید .

فصل دوم – طرز تشکیل مجمع موسین و وظایف آن، هیئت مدیره و اختیارات آنها، رسیدگی به محاسبات و تنظیم تراز نامه عملیات موسسه:

ماده 7 – مجمع موسین در 3 ماه اول هر سال یک جلسه عادی خواهد داشت، همچنین ممکن است بنا به دعوت هئیت مدیره و یا به تقاضای 2 نفر از هیئت موسسین بطور فوق العاده تشکیل جلسه بدهد.

مجامع عمومی در محل موسسه ویا در محلی که هیئت مدیره و یا موسسین تعین کنند تشکیل خواهد شد ، دعوت مجمع عمومی بوسیله ارسال دعوتنامه کتبی بنام و نشانی اعضاء موسس و یا در صورت اقتضاء، بوسیله آگهی در یکی از جرائد کثیرالانتشار بعمل خواهد آمد . در متن دعوت نامه و یا آگهی تاریخ و ساعت تشکیل و دستور جلسه همیشه بطور خلاصه ذکر میشود. مجمع عمومی با حضور کلیه اعضاء موسس رسمیت خواهد یافت و حاضرین مکلفند در اولین مجمع موسسین از بین خود یک فرد را با رای اکثریت بعنوان ریاست دائمی هیئت موسس انتخاب نمایند که علاوه بر داشتن سمت ریاست هیئت موسس، ریاست جلسه مجمع را نیز همیشه عهده دار شود ، چنانچه بعلت امتناع یکی از حاضران در جلسه از دادن رای یا به هر علت دیگر تعداد آراء برای انتخاب ریاست جلسه مساوی باشد، ریاست هیئت موسس و ریاست جلسه با عضو مسن تر خواهد بود همچنین در غیبت رئیس دائمی عضو مسن تر جلسه را اداره خواهد نمود. در صورتیکه یکی از اعضای موسس غائب بود و یا به عللی نتواند در جلسه مجمع موسین حاضر شود میتواند اختیارات خود را اختصاصا و یا انحصاراً برای همان جلسه جهت اخذ تصمیمات لازم به عضو دیگر جمع موسسین تفویض نماید. در صورتیکه از تفویض اختیار لازم بشرح فوق به عضو دیگر خودداری نماید، جلسه تشکیل نخواهد شد و هیئت مدیره موظف است مجمع را برای نوبت دوم به فاصله ده (۱۰) الی بیست (۲۰) روز بعد از جلسه اول به طریق مذکور دعوت نماید

جلسه دوم با حضور اکثریت اعضاء موسس تشکیل و رسمیت خواهد یافت .

در کلیه جلسات تصمیمات مجامع با اکثریت آراء اشخاص حاضر در جلسه معتبر بوده و قابل اجرا میباشد و در صورت تساوی آراء رأِی طرفی که رئیس مجمع در آن است قاطع خواهد بود. و نیز در صورتیکه بنظر رئیس مجمع مصوبات بر خلاف مصالح و اهداف موسسه باشد میتواند مانع اجراء و امر به تجدید نظر نماید. کلیه تصمیمات مجامع عمومی موسسه باستی در دفتر صورت جلسات مجمع ثبت و با امضاء حاضرین رسانده شود. مجمع عمومی موسسین کلیه اختیارات لازم و قانونی را در حدود موضوع و هدف موسسه بطور نامحدود برای اداره کامل امور موسسه دارا بوده و میتواند اختیارات خود را کلا یا بعضا به هیئت مدیره که مأمور اداره موسسه خواهند بود واگذار نماید ولی به هیچوجه حق تغییر موضوع و هدف موسسه را که در ماده (۲) اساسنامه مذکور است ندارد و موسسین نیز چنین حق را إلی الأبد از خود و جانشینان خود (هر کس که باشند) سلب نمودند .

ماده 8 – هیئت مدیره دارالتبلیغ بوسیله هیئت مدیره ای مرکب از سه (۳) یا پنج (۵) نفر ( بر حسب تعیین هیئت موسس ) عضو اصلی و یک یا دو (۳) نفر عضو علی البدل اداره میشود که از بین موسین یا اشخاص واجد صلاحیت از خارج توسط مجمع عمومی موسسین برای مدت چهار (۴) سال انتخاب خواهند شد.

تبصره 1 – در موقع انتخاب هیئت مدیره و رئیس و نائب رئیس هیئت مدیره و خزانه دار که هرسه (۳) نفر از اعضاء اصلی هیئت مدیره خواهند بود از طرف مجمع عمومی موسسین انتخاب و آگهی خواهند شد .

تبصره 2 – جلسات هیئت مدیره حداقل ماهی یکبار در موقع لزوم بطور فوق العاده تشکیل میشود و هیئت مدیره مکلف است کلیه تصمیمات متخذه را در دفتر صورت جلسات خود ثبت و به امضاء حاضرین در جلسه برساند.

تبصره 3 – کلیه تصمیمات هیئت مدیره با اکثریت آراء اتخاذ میشود و تصمیمات هیات مدیره نافذ است مگر در صورتیکه رئیس هیات مدیره آن تصمیم را مخالف هدف مؤسسه تشخیص دهد که در اینصورت امر تجدید نظر مینماید و حق امضاء کلیه اوراق و اسناد بهادار با 2 نفر از اعضا اصلی هیئت مدیره خواهد بود که از طرف مجمع عمومی تعیین میشوند.

تبصره 4 – اعضاء هیئت مدیره متضا منا در مقابل هیئت موسس مسئول هر زیان و خسارتی خواهند بود که بواسطه تخلف از مواد اساسنامه و یا مقررات و دستورات مجمع عمومی موسسه وارد شود.

تبصره 5 – هرگاه یکی از اعضاء هیات مدیره فوت کند یا استعفا دهد یا بدون اطلاع و کسب اجازه قبلی بیش از سه ماه غائب شود هیئت مدیره تشخیص خود و ضرورت امر از یکی از اعضاء علی البدل دعوت میکند تا در سمت عضو اصلی انجام وظیفه نماید ، پذیرائی و ورود جانشین مزبور در هیئت مدیره آگهی خواهد شد. در صورتی که عضو غائب بیش از دو (۲) نفر باشد و مدت غیبت از سه (۳) ماه تجاوز نماید به تشخیص ریاست هیئت موسس از اعضاء هیئت موسس با اعضاء علی البدل هیئت مدیره بجانشینی عضو یا اعضاء غائب هئیت مدیره انتخاب و معرفی و آگهی خواهند شد و تا پایان مدت ماموریت هیئت مدیره انجام وظیفه مینماید .

تبصره 6 – در صورت بروز اختلاف نظر بین اعضاء هیئت مدیره موضوع به رئیس مجمع موسسین ارجاع خواهد شد و رأی طرفی که ریاست مجمع با آن موافق باشد قاطع است .

تبصره 7 – هر یک از اعضا هیئت مدیره را میتوان عزل نمود و در این خصوص مجمع عمومی موسسین و اعضاء اصلی هیئت مدیره که به تقاضای یک نفر از اعضا موسس هم میتواند تشکیل شود مشترکا نسبت بموضوع عزل اعضاء هیئت مدیره تصمیم مقتضی اتخاذ مینمایند.
جلسه مجمع عمومی موسسین در این مورد نیز بطریق مقرر در ماه (۷) تشکیل خواهد شد. در صورت امتناع هیئت مدیره از حضور در جلسه مربوطه مجمع عمومی موسسین میتواند خود نسبت به عزل عضو یا اعضاء هیئت مدیره مورد نظر تقسیم مقتضی اتخاذ نموده و جانشین یا جانشینان آنها را تعیین و آگهی نمایند.

تبصره 8 – تعیین حقوق و یا پاداش برای اعضاء هیئت مدیره در صورتیکه خود آنها مطالبه نمایند با تصویب مجمع عمومی موسسین میباشد .

ماده 9 – اختیارات هیئت مدیره – هیئت مدیره برای اجراء موضوع و هدف موسسه دارای اختیارات زیر میباشد :
اداره موسسه و انجام تشریفات قانونی و ضروری تهیه و تنظیم فهرست اموال و دارائی موسسه ، انتخاب و برکناری کارمندان و خدمتگذاران موسسه، تنظیم بودجه موسه، تعیین حقوق و رسیدگی به محاسبات، پرداخت دیون و وصول مطالبات موسسه، تنظیم و انعقاد قراردادها مشروط بر اینکه اموال و دارائی و یا حقوق موسسه تفریط و تضییع و یا منتقل نگردد. اقامه و طرح و تعقیب هر نوع دعاوی اعم از حقوقی و جزائی علیه اشخاص حقوقی و طبیعی (طرف هر کس که باشد) و جوابگوئی به دعاوی احتمالی که ممکن است از طرف اشخاص موصوف و بطور کلی هر نوع شخصیتی از حقوقی و طبیعی علیه موسسه طرح گردد و در تمام مراحل و مراجع با دارا بودن حق انتخاب وکیل و تفویض کلیه اختیارات مصرحه در مواد 62 و 63 قانون آئین دادرسی مدنی بوکیل متخب و حق رجوع به محاکم ابتدائی و پژوهشی و فرجامی ، تعیین حکم و کارشناس و ارجاع امر به داوری و انتخاب داور، ادعای جعل و تعیین جاعل و جوابگوئی در مقابل دعوی ثالث و طرف، مطالبه هر نوع خسارات و ورود در دعاوی بعنوان شخص ثالث و جلب ثالث و صدور اجرائیه و تعقیب عملیات اجرائی و تقاضای توقیف اموال و اشخاص و مدیونین و انجام امور استیجاری و فسخ و تخلیه مورد اجاره ازطریق مراجع قانونی اعم از محاکم دادگستری یا مراجع اختصاصی یا اجرا ثبت وغیره ، انجام هر نوع اقدام لازم و قانونی که برای تامین منظور و هدف موسه ضرورت داشته باشد ، در تمام موارد فوق حق توکیل غیر مجاز خواهد بود و هیئت مدیره میتوانند در صورت که مصلحت بدانند دعاوی موسسه را از طریق صلح و سازش خاتمه دهند ، حق بازنمودن حساب جاری در بانکها و…. .

ماده 10 – رسیدگی به محاسبات تنظیم تراز نامه عملیات مونسه – هیئت مدیره مکلف است در آخر هر سال شمسی محاسبات موسسه را که در دفاتر معتبره نوشته خواهد شد رسیدگی و با تنظیم حساب های نهائی عملیات موسسه در آن سال گزارش جامع و دقیقی از وضعیت مالی موسسه به مجمع عمومی عادی موسسین که در ۳ ماهه اول سال بعد تشکیل خواهد شد بدهد. مجمع عمومی موسسین به ترازنامه و گزارش هیئت مدیره رسیدگی و پس از تصویب در صورت لزوم دستور انتشار خواهد داد.

ماده 11 – این اساسنامه در 11 ماده و 13 تبصره به تصویب مجمع عمومی موسسین دارالتبلیغ رسیده است، کلیه تغییرات حاصله در مواد این اساسنامه پس از اطلاع و تصویب مراجع صلاحیت دار به مورد اجرا گذارده خواهد شد.

صورت جلسه مجمع عمومی مؤسسین دارالتبلیغ اسلامی قم

در تاریخ بیستم مهرماه 1346، ساعت 9 صبح،  اولین جلسه مجمع عمومی موسسین دارالتبلیغ اسلامی قم

با حضور موسسین به اسامی و مشخصات زیر:

1- حضرت آیت الله العظمی آقای سید محمد کاظم شریعتمداری؛ دارنده شناسنامه بشماره 4344 صادره از قم؛ مقیم قم خیابان ارم

2- آقای حاج اسماعیل سیغار فروش قدیم؛ به شناسنامه شماره 28292 صادره از تبریز؛ مقیم طهران، خیابان خیام گذر قلی

3 – آقای حاج میر جلیل منیبی؛ بشناسنامه شماره 34376 صادره از تبریز؛ مقیم طهران ، خیابان شاهپور کوچه سعادت، چهارسوق چوبی .

تشکیل شد و با اعلام رسمیت جلسه، بدوا حضرت آیة الله العظمی شریعتمداری به سمت رئیس هیئت موسس و ریاست دائمی مجمع موسسین دارالتبلیغ اسلامی قم انتخاب و سپس اساسنامه تدوین شده در ۱1 ماده و ۱۳ تبصره رسیدگی و باتفاق آراء مورد تائید و تصویب قرار گرفت، به پیشنهاد آقای حاج میر جلیل منیبی نسبت بانتخاب اعضا اصلی و علی البدل هیئت مدیره اخذ رای بعمل آمد و در نتیجه آقایان :

1- آیة الله العظمی شریعتمداری ( با مشخصات بالا ) .
2- آقای سیغار فروش قدیم ( با مشخصات بالا ) .
3-آقای منیبی (با مشخصات بالا ).
4
– آقای شیخ مصطفی جلیلی؛ بشناسنامه شماره 3645 صادره از کرمانشاه؛ مقیم قم
5-
آقای حاج مجید پرکار قدیم؛ بشناسنامه شماره 18548 صادره از تبریز؛ مقیم طهران، سرای چیت ساز.
6
– آقای حاج محمد کلاهی اول؛ بشناسنامه شماره 13530 صادره از تبریز؛ مقیم طهران، سرای امیر.
7 – آقای حاج علی ورشوچیان؛ بشناسنامه شماره 9097 صادره از تبریز؛ مقیم طهران، سرای حاجب الدولة.

بسمت اعضاء اصلی هیئت مدیره و آقایان مشروحه در زیر :

1- آقای حاج سید مرتضی شبستری؛ مقیم طهران خیابان خیام کوچه باغ ایلچی
2- آقای حاج ناصر میناچی مقدم؛ مقیم طهران خیابان قدیم شمیران ، چالهرز خیابان شهرزاد
3-
آقای حاج کریم انصارین؛ مقیم طهران انتهای بازار کفاشان، سرای رحیمیه سوم.

به سمت اعضاء علی البدل انتخاب و از نظر اجرای ماده (۸) اساسنامه با موافقت حاضرین حضرت آیت الله العظمی شریعتمداری به سمت ریاست هیئت مدیره و آقای سیغار فروش قدیم به سمت نیابت ریاست و آقای پرکار اقدم بسمت خزانه دار تعیین و حق امضاء کلیه اوراق و اسناد بهادار موسسه به ریاست هیئت مدیره و خزانه دار متفقا تفویض گردید و مقرر شد هیئت مدیره هرچه زودتر نسبت به ثبت آگهی موسسه اقدام نمایند.

جلسه در ساعت 11 صبح خاتمه یافت.

توفیقات و تأئیدات عموم مسلمانان را در انجام امور خیریه از خداوند متعال خواهانیم.