کتابخانه دارالتبلیغ

کتابخانه دارالتبلیغ اسلامی به دستور حضرت آیت الله العظمی شریعتمداری در 17 ربیع الاول 1389 قمری، 13 خرداد 1348 شمسی و به همت و همکاری و همیاری مرحوم حاج محمد کلاهی که از افراد خیر و تجار محترم بازار تهران بود، ساخته شد. می توان گفت بعد از کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی از بهترین کتابخانه های قم محسوب می شد.

کتابخانه، دو یا سه سال بعد از تاسیس دارالتبلیغ شروع به کار کرد و از جمله کتابخانه های ردیف اول به شمار می رفت.

کتاب های آن را اولا شخص آیت الله العظمی شریعتمداری به تعداد معتنابهی اهدا کردند و سپس از قم و شهرستان ها، مقلدین و دوستداران ایشان اهدا نمودند و کتابخانه ای شد که نه فقط حوزویان، بلکه دانش آموزان و دانشجویان و عموم مردم از آن استفاده میکردند.

کتاب های درسی و کمک درسی در مقاطع مختلف تحصیلی و دانشگاهی بنابر دستور خود آیت الله العظمی شریعتمداری تهیه و در اختیار آنان قرار می گرفت تا بدین وسیله حضور آن قشر در مراکز دینی و فرهنگی باز باشد و بعد حتی کتابخانه ای با عنوان کتابخانه امانی تاسیس کردند و کتاب ها را در اختیار آنان قرار می دادند.

سرپرست کتابخانه دارالتبلیغ اسلامی، ابتدا آیت الله حاج آقا مهدی حائری تهرانی و معاونت آن را فاضل محترم جناب آقای عربزاده به عهده داشتند. و بعد از اینکه آیت الله حائری به امامت مسجد ارگ تهران از سوی معظم له منصوب شدند، به تهران منتقل شدند و آقای عربزاده به سرپرستی و مدیریت کتابخانه دارالتبلیغ منصوب شدند.

آقای عربزاده نقل میکرد : استقبال از بخش های عمومی، امانی، مخطوطات و مراکز دیگرش بسیار چشمگیر بود و از نظر مراجعه کمی و کیفی چنین کتابخانه ای در آن روزگار از نظر مذهبی برای مردم و طلاب و دانشجویان حتی در خاورمیانه کم نظیر بود.

یکی از کتابخانه هایی که به کتابخانه دارالتبلیغ اهداء شد، کتابخانه آقای محمد مهران، تولیت آستان قدس رضوی بود که به خاطر علاقه و احترامی که به آیت الله العظمی شریعتمداری داشتند، کتابخانه خود را تماما به ایشان اهداء نمودند.

یکی دیگر از کتابخانه هایی که به کتابخانه دارالتبلیغ اهداء شد، کتابخانه آقای سید محمد فرزان بیرجندی، از اساتید برتر دانشگاه تهران بود که در نوع خود فاخر و بی نظیری بود.

کتب اولیه

مجموعه کتابهای اهدائی شخصی حضرت آیت الله العظمی شریعتمداری، قبل از افتتاح کتابخانه و کتب جمع آوری شده در مرکز دارالتبلیغ اسلامی را اصطلاحا کتب اولیه نامیدند که مجموعا بالغ بر 3256 جلد کتاب بود. آقای حاج محمد کلاهی بانی ساختمان کتابخانه دارالتبلیغ نیز هر ماه بودجه ای برای خرید کتاب در اختیار کتابخانه می گذاشتند.

آمار کتابخانه تا 1358

آمار کتابخانه تا 1358

آقای دکتر علی اکبر خانمحمدی می نویسد:
کتابخانه عمومی دارالتبلیغ که سابقه تاسیس آن زیاد نیست لکن فعالیت آن چشم گیر و در خور توجه است که با همت موسس عالیقدر دارالتبلیغ حضرت آیت الله العظمی شریعتمداری مدظله العالی آغاز و انجام یافته است و دارای تاسیسات مجهز و مدرن کتابداری و خدماتی می باشد. این کتابخانه دارای حدود بیست هزار کتاب است که چهارصد عدد آن خطی می باشد. آمار مراجعین آن در شش ماهه دوم سال 1352 شمسی نزدیک به یکصد و هشتاد هزار نفر و کتابهای مورد استفاده بیش از سیصد و سی هزار مورد بوده است.

آقای عقیقی بخشایشی ئر کتاب زیربنای تمدن و علوم اسلامی می نویسد:
از فعالیت های علمی و ارشادی گوناگون دارالتبلیغ اسلامی، تاسیس یک کتابخانه مجهز و مدرنی است که اکنون از نظر خدمت به علم و دانش کم نظیر است. با اینکه از تاریخ افتتاح آن سه سال و اندی نمی گذرد معذلک فعالیت چشمگیر و قابل توجه داشته است.